2012. április 24., kedd

Aloe vera szappan kakaóvajjal, zsályaolajjal

Nem csak tartalmában, megjelenésében is új szappanom készült el pár hete. Már régóta szerettem volna megnézni, hogy mutat a "fekve készült szappan", és azt mondhatom, egész kis formás darabok születtek.



Összetevőit tekintve ez a szappan sem szűkölködik kényeztető olajokban-vajakban, folyadéka kecsketej és víz, extra ápoló zsiradéka kakaóvaj. Különleges adaléka az aloe vera növénykém belső, géles anyaga, mely sejtmegújító, egyben fertőtlenítő hatású is. Színezői rózsaszín agyag por és kakaópor.

Eddig szappanba még nem használtam, így most mutatkozik be először a zsályaolaj is, amely antibakteriális és faggyútermelést kiegyensúlyozó hatása mellett többek között nyugtatólag hat az idegrendszerre, segít az ellazulásban. Én zsályaolajat használok a házilag készített hónaljdezodoromba is, érzéki, ugyanakkor friss illatú olaj.

2012. április 17., kedd

Köszönet a méhecskéknek! :)

Igen sok csodás dolgot köszönhetünk a méhecskéknek, többek között a mézet, a méhviaszt és a propoliszt is. De rengeteg növény beporzását is ők végzik el, így a gyümölcsök java része is az ő közreműködésükkel táplálhat bennünket.



Minden esetre én köszönöm áldásos munkájukat, melynek köszönhetően - többek elégedettsége végett - ismét készítettem mézes-méhviaszos szappanokat. Ez az első olyan szappanreceptem, amit mondhatni megismétlek, mert eddig mindig nagy volt a kísértés egy-egy újabb hatóanyag kipróbálására.

Be kell vallanom, hogy azért most sem álltam ám meg, hogy a korábbi recepten picikét ne változtassak.:) Így a kókusz, pálma, olíva, napraforgó és ricinus olajok mellett ebben a méhviaszos szappanomba került shea vaj is zsírfeleslegként, hogy a méz és méhviasz csodás bőrápoló hatását tovább erősíthesse. Folyadéka nem csak körömvirág tea, mint korábban, hanem kevés kecsketejjel is dolgoztam, ami várhatóan krémesebbé és simogatóbbá teszi majd a fürdés élményét. Illatnak - hagyományosan - kubeba olajat kapott a szappanmassza, ami fertőtlenítő hatásával kiegészíti a szappan sokoldalúságát. Formában és méretben is megújult szappanok készültek, kíváncsi leszek, mennyiben befolyásolja majd ez használhatóságukat.






Már hónapok óta kerestem megbízható propolisz-forrást, mire végül egy kedves szappanozós-kézműves barátomnak, Julcsinak köszönhetően néhány hete sikerült nyers propoliszhoz jutnom. (Mily érdekes, ő is egy hagyományőrző, kézműves-méhész barátja révén tudott nagyobb mennyiségű propoliszt venni, amit végül nem használt fel egészében, így tudott nekem átadni belőle.) Így a fenti szappanmasszám egy részéből készült propoliszos szappan is. A szappanba darálva került bele a nyers propolisz, ez adja a középső csík jellegzetes sötétbarna-fekete színét. Illóolaja szegfűszeg olaj, aminek jótékony hatásai kiegészítik a propolisz tulajdonságait. Ezt a szappant kifejezetten ajánlom pattanásos, ekcémás, sebes, gyulladt, vagy gombás bőrrel küszködőknek. Sebgyógyító hatása garantált.






A különféle gyógyszeripari vegyszerek helyett mindig keressük a természetes megoldásokat! Ebben segítségünkre lehetek a méhecskék által előállított különféle anyagok is. Mindenkinek javaslom, hogy a méhészeti termékeket megfelelő körültekintéssel építse be életvitelébe; megelőzésre és terápia-kiegészítésre is kifejezetten alkalmasak.

Amit a propoliszról érdemes tudni:

- Bizonyított fertőtlenítő, baktériumölő tulajdonsága. Gátolja a baktériumok szaporodását.
- Elősegíti a sebek gyógyulását, a szöveti regenerációt, a hegképződést.
- Eredményes bizonyos nyálkahártya- és bőrelváltozás, valamint reumatikus kórképek kezelésére.
- Tapasztalat szerint kelések, fekélyek gyógyításában hatásos.
- Kiegészítésként hatásos torok-, garat-, gége-, orrüreg-, arcüreggyulladás, orrgarathurut terápiájában.
- Jó hatású fogínygyulladás ill. fogmedergyulladás ellen, használható fogszuvasodás megelőzésére.
- Fagyások, gennyes helyi elváltozások, enyhébb égési sérülések (ideértve a napozás okozta felégést) kezelésében eredményes.
- Ismert epe és vizelethajtó hatása.
- Egyes illóolajai miatt kiváló fájdalomcsillapító.
- Elősegíti a bőr, köröm, haj növekedését; rákellenes, sejtosztódást gátló ún. citosztatikus hatású.
- Adagolás: külsőleg és belsőleg egyaránt használható. Naponta 2-3 szor 15 cseppet cukorra vagy kenyérre csepegtetve lehet bevenni. Felsőlégúti megbetegedések, szájüregi és torokgyulladások megelőzésére ill. enyhítésére 1 dl langyos vízben oldva gargalizáljunk. Külsőleg vattára csepegtetve, töményen alkalmazzuk.


Ezt a leírást megtalálják, valamint a mézről, illetve a hamisított méz felismeréséről is olvashatnak az ez iránt érdeklődők az én jól bevált mézbeszerzési forrásom weboldalán: http://berenyimez.hu

2012. április 8., vasárnap

Húsvétra szeretettel...

Minden idelátógatónak kívánok örömteli, áldott húsvéti ünnepeket!



Tiszta víz

Fellegekből száll alá, hegyek mélyén éled,
Nem más Ő, mint tiszta víz, ki maga az élet...
Kicsiny forrás rejtett mélyén, szíve újra dobban,
Cseppenként éledve teste, új tavaszra lobban.

És apró csermelyként, friss napvilágra jutva
Tétován bukdácsolva, elindul az útra.
Oly útra, mely örökkön mindent meghatároz,
Útra a születéstől, az ismételt halálhoz

S egyre erősödve, kavicsokkal játszva,
Sebesen fut a hegyről, egy megújult világba
Állja útját sok komor, kevély-nagy szikla,
Utat tör közöttük, szivárványt hasítva.

Ahol-csak elhalad, terem számtalan új élet.
Itatja a vadat, cseppjeitől száraz kóró éled.
Majd hegyek lábainál, csendben folydogálva,
Táplálja az édent, tikkadt vándort látva.

Medrének lágy ölében fürge halak ringnak
Étket adva, sásban búvó kicsiny madarinknak.
Éltet Ő mindent, oly időtlenül-rég már,
Teszi rárótt dolgát jajszó nélkül, némán.

Hajt Ő malmom-vízikereket akár százat,
Híven végzi dolgát, míg-nem Ő is elfárad.
Végül megnyugodva, az óceánhoz érve,
Lágy párája felszáll ismét, angyalként az égbe.

Óh, ember,
Ki ez önzetlen csodát átélhetted véle,
Légy te is ily tiszta az újjászületésre!
    
(M. Laurens)



2012. április 2., hétfő

Sampon szappan Holt-tengeri iszappal

Végre végre elkészült a hajmosó szappanom is! :) Ritkán dicsérem a saját munkámat, de most nagyon boldog vagyok, hogy már az első receptem ilyen jól sikerült. Igaz, ezt is hosszas tervezés, kutatás, szappanos barátoktól összegyűjtött tapasztalat előzte meg, a végeredmény itt látható:


Ennek a szappannak az alapfolyadéka erősre főzött csalántea, megbolondítva némi rozmaring főzettel és kecsketejjel. A szappant zsíros hajra terveztem, de természetesen bárki használhatja, aki méreganyag-mentes hajmosásra vágyik. 
Olajai kókusz, olíva, pálmavaj, napraforgó, és természetesen egy hajmosós szappanból nem hiányozhatott a ricinus olaj sem. Külön említést érdemel a szója olaj, mely bőrre és hajra is ajánlott, többek között magas E-vitamin, lecitin és linolénsav tartalma miatt.

A Holt-tengeri iszapot először használtam szappanba, egy kedves ismerős segítsége révén Izraelből jutottam hozzá jó minőségű iszaphoz. Óvatosan érdemes bánni vele, mert ha túlzásba visszük, akkor száríthat, de alapvetően igen sok természetes ásványi anyagot tartalmaz, melyek ápolják, élettel telivé teszik a bőrt és a hajat.
Illatanyagának az ylang-ylang és citromfű olajakra esett a választásom, melyek szintén a haj zsírosodását igyekeznek meggátolni, igen hatékonyan. 

Saját tapasztalatom szerint ez a szappan igen jól habzik, nem marad utána összeállott a haj, mint az általam korábban próbált szappanok esetében (afrikai fekete szappan, melegen készült szappanok). Nekem viszonylag hosszú és igen dús hajam van, ezért sem mellékes, hogy ecetes/citromsavas lemosásra sem volt szükségem hajmosást követően. Balzsamot nem használtam, a hajam mégis könnyen fésülhető és lágy tapintású lett, és 5 nap után sem érzem zsírosnak, nem állt össze.

Szeretettel várom azok tapasztalatait, akik használják a szappanjaimat, hiszen a visszajelzésekből tanulok a legtöbbet. :)